W30 de Ondeugd getuned

15 januari 2013 ,

Afgelopen maanden zijn wij druk bezig geweest met de W 30 om er nog meer potentieel uit te krijgen. Zo zijn er weer aanpassingen gedaan aan de zeilen en is het schip in zijn geheel gecontroleerd en ieder onderdeel bekeken of er verbeteringen nodig waren.

Het team, Ysbrand Endt, Christa ten Brinke, Dick Koopmans en ikzelf willen al het mogelijke uit het schip halen wat mogelijk is. In het voorjaar worden er stabiliteits proeven genomen en het schip doorgerekent. De kiel word veranderd en bijgewerkt. Ook in de zeilen zijn veranderingen doorgevoerd en zonodig aangepast waar nodig is. Ook de mastbuiging en stagbuigingen zijn exact gemeten dit alles om de zeilen zo optimaal mogelijk te krijgen. Er komt in het voorjaar ook een nieuwe spinnaker (runner). Deze zal zo gemaakt worden dat deze beter valt binnen zijn handicap. Het is voor ons als zeilmaker heel leerzaam om dit traject te doen, je leert en ziet wat een wedstrijd zeiler wil en verwacht van de materialen waar hij of zij mee moeten werken. De veranderingen kunnen wij weer in onze computer bijwerken zodat elk volgend zeil weer optimaler word. Ook is het belangrijk voor de cruising zeiler, hij profiteert van al deze wetenschap die verwerkt word in zijn zeilen, welliswaar in aangepaste vorm want niet iedere heeft de beschikking over zoveel zeilen.

Uitrusting zeilen Ondeugd, 2x Grootzeil, 3x High Aspect Fok, Heavy Fok, Gennaker en 3x Spinnaker daar komt van het voorjaar ook nog de nieuwe Runner en een nieuw Grootzeil bij. Deze zeilen zijn alle gemaakt van Maxx laminaat en laminaat doeken van Contender.